Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 126 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (28 de teste negative, pentru restul se așteaptă rezultatele).

– alte 1343 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală (13 persoane testate (prezentau simptome) pentru care se așteaptă rezultatele), dintre care 25 au ieșit din izolare.

-8 persoane simptomatice recoltate de Secția de Boli Infecțioase SJU Botoșani

🔴La ora actuală, au mai fost identificate trei spații de carantinare pe teritoriul județului Botoșani, cu o capacitate de 90  de locuri.

🔴 În ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani au acționat în teren, în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine si siguranță publică pentru prevenirea și combaterea criminalității. Astfel, aceștia au efectuat verificări pentru respectarea normelor legale impuse în contextul stării de urgență, ocazie cu care s-au aplicat 9 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 in valoare 3.000 de lei pentru nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu și o sancțiune în valoare de 15.000 de lei pentru nerespectarea măsurii de suspendare a activității a unui local public.

De la debutul epidemiei și până în acest moment, la nivelul IPJ Botoșani s-au înregistrat 4 dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, conform art. 352 din Codul penal. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate de la debutul epidemiei până în prezent, depășește suma de 71.000 de lei.

🔴 Totodată, în urma misiunilor executate în sistem integrat în această noapte, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10100 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 în intervalul orar 22.00 – 06.00.

🔴 Zilnic, se efectuează misiuni, în funcție de necesități: paza centrelor de carantină este permanență, verificarea la domiciliu, în echipe mixte, a persoanelor aflate în izolare, verificarea respectării măsurii de închidere a restaurantelor, barurilor etc, misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, de pază și de protecție instituțională.

🔴 De asemenea, prefectul județului, ținând cont de precedentele înregistrate, a emis o circulară adresată tuturor autorităților publice locale prin care a atras atenția asupra faptului că datele cu caracter personal ale cetățenilor care intră sub incidența măsurilor aplicate în vederea limitării răspândirii CoVid 19 ( persoane aflate în autoizolare și/ sau carantină) NU pot fi făcute publice prin afișare sau altă formă de expunere publică. Datele cu caracter personal trebuie prelucrate exclusiv în scopul determinat și explicit pentru care au fost comunicate, respectiv pentru a preveni răspândirea CoVid 19 prin măsuri adaptate dispuse de autoritatea publică locală și nu pentru atingerea demnității și expunerii oprobiului public al persoanei.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚEI MILITARE nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați măsurile transmise de autorități și să vă informați doar din surse oficiale!

🔴Informăm cetățenii județului Botoșani că, potrivit Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie 2020 se instituie obligația completării declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația în afara locuinței/gospodăriei. Aceasta poate fi completată și olograf (“de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

🔴Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei;

🔴Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografierea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

24 martie 2020