Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 25 martie, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 133 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (28 de teste negative, pentru restul se așteaptă rezultatele).

– alte 1565 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală (13 persoane testate (prezentau simptome) pentru care se așteaptă rezultatele).

🔴 În ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani au acționat în teren, în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine si siguranță publică pentru prevenirea și combaterea criminalității.

La data de 24.03.a.c., polițiștii dorohoieni au fost sesizați de către  Direcția de asistență socială Dorohoi cu privire la faptul că un tânăr de 26 de ani din municipiu nu a respectat măsura izolării la domiciliu. Acesta a fost depistat în scurt timp, fiind condus într-unul dintre centrele de carantină pentru o perioadă de 14 zile. Față de persoana în cauză s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 5.000 lei. De asemenea, alte două persoane nu au respectat regimul de izolare și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 5.000 lei. În total au fost efectuate verificări la 1.484 de persoane izolate la domiciliu. Totodată, în noaptea de 24/25.03.2020 au fost aplicate 52 de sancțiuni pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație în valoare totală de 128.600 lei.

🔴 De asemenea, în noaptea de 24/25.03.a.c., echipajul mobil de intervenție din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean împreună cu un echipaj de Poliție, au preluat de la limită jud. Suceava un convoi (Italia- România) format din 6 mașini cu mai multe persoane pentru a fi introduse în carantină. În dreptul localității Huțani, 1 autoturism (autoutilitara) din coloană, cu 1 persoană ocupantă (șoferul), pe fondul oboselii/neatenției, într-o curbă ușoară a părăsit carosabilul, întrând într-un gard de sârmă și oprindu-se la câțiva metri pe un teren viran. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a intervenit pentru transportul persoanei și pentru decontaminarea autoturismului implicat în accident.

🔴Tot în cadrul misiunilor executate în această noapte, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au aplicat 9 sancțiuni prevăzute de art. 5 din Ordonanța Militară 2/2020 raportat la art. 9 alin (1) din OUG 1/1999 sancționate de art. 28 OUG 1/1999, respectiv imposibilitatea justificării motivului deplasării/prezenței pe străzi și 5 sancțiuni prevăzute de art. 2 din Ordonanța Militară 2/2020 raportat la art. 9 alin (1) din OUG 1/1999 sancționate de art. 28 OUG 1/1999, respectiv formarea unui grup mai mare de 3 persoane. Totalul sancțiunilor contravenționale aplicate este de 36.600 lei.

🔴 Zilnic, se efectuează misiuni, în funcție de necesități: paza centrelor de carantină este permanență, verificarea la domiciliu, în echipe mixte, a persoanelor aflate în izolare, verificarea respectării măsurii de închidere a restaurantelor, barurilor etc, misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, de pază și de protecție instituțională.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚEI MILITARE nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse de OM 3/2020 și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

25 martie 2020