Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 29 martie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 179 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. (ieri 28.03.2020, au ieșit 7 din carantină)

– alte 2.476 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. (ieri 28.03.2020 au ieșit 15 din autoizolare)

🔴 În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, 80 de jandarmi au acționat în sistem integrat în cadrul misiunilor de prevenire a răspândirii coronavirusului COVID-19 (paza centrelor de carantină, misiuni de ordine publică, însoțire autovehicule, verificări la domiciliu ale persoanelor aflate în izolare), fiind aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 52.250 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor impuse de ordonanțele militare. Jandarmii au însoțit de la limita de județ 10 autovehicule în care se aflau 24 de persoane, acestea fiind introduse în centrele de carantină.

🔴 În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au fost efectuate verificări la 1.350 persoane izolate la domiciliu și 123 localuri publice cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. De asemenea, au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 240.000 de lei, dintre care 1 pentru nerespectarea măsurilor de izolare in valoare de 500 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚEI MILITARE nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse de OM 3/2020 și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

29 martie 2020