Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 30 martie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 197 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

– alte 2.434 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

🔴 Potrivit Direcției de Sănătate Publică, ieșirea din izolare se face fără aviz epidemiologic. Ministerul Sănătății a emis ordinul nr. 497/25.03.2020 pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 414/2020 privind institutirea măsurii de carantină astfel că la articolul 1, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: (4) Categoriile de persoane nominalizate la alin (3) se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care își monitorizează starea de sănătate. În situația în care prezintă simptome de boală vor anunța medicul de familie sau sistemul – 112 -. Dacă la sfârșitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceștia pot ieși din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Persoanele menționate la alin (3) lit. b) pot ieși din izolarea la domiciliu dacă suspiciunea de infecție cu COVID-19 la persoana simptomatică, cu care a avut contact direct, este infirmată.

🔴 Referitor la imaginile care circulă în spațiul public privind mutarea mamelor cu bebeluși la Secția de Pediatrie, Centrul Județean de Comunicare Strategică informează următoarele:

–  până la acest moment, nici o mamă cu nou-născut nu a fost transferată din Secția exterioară Obstetrică-Ginecologie,

– la Secția exterioară Pediatrie se internează minori cu diverse afecțiuni, nefiind modificat profilul secțiilor sau patologiile internate,

– mobilierul din saloanele Secției exterioare Pediatrie a fost schimbat la finalul anului 2019, astfel că imaginile care circulă pe rețelele de socializare în martie 2020 nu sunt conforme cu realitatea.

 🔴 Astăzi, 30 martie, în jurul prânzului, un bărbat aflat într-unul dintre centrele de carantină a spart ușa de la cameră și a făcut scandal. Au intervenit trei jandarmi echipați cu mijloace de protecție care l-au imobilizat, bărbatul fiind transportat de o ambulanță la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati. Jandarmii îi vor întocmi bărbatului actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,distrugere” și ,,tulburarea ordinii și liniștii publice”. Este vorba despre același bărbat care zilele trecute a încercat să fugă pe geam, utilizând lenjeria de pat din cameră.

🔴 Totodată, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea interdicțiilor impuse de ordonanțele militare, în valoare totală de 24.200 de lei, precum și zece sancțiuni însumând 4.000 de lei pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice și fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice. 79 de jandarmi au fost angrenați în ultimele 24 de ore în cadrul misiunilor executate în sistem integrat pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19, din care 16 au asigurat paza centrelor de carantină, iar 8 au făcut verificări la domiciliu ale persoanelor aflate în izolare împreună cu polițiști din cadrul I.P.J.Botoșani.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au fost efectuate verificări la 1.116 persoane izolate la domiciliu și 1a 5 localuri publice cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. De asemenea, au fost aplicate 164 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 330.000 de lei, dintre care 1 pentru nerespectarea măsurilor de izolare în valoare de 5.000 de lei.

🔴La data de 29 martie a.c, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că pe strada Adrian Adamiu se află un grup de persoane care consumă bauturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate au fost identificați patru bărbați cu vârstele cuprinse între 30 și 53 de ani, din municipiul Botoșani. Unul dintre aceștia ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu, motiv pentru care a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 5.000 de lei și ca măsură complementară a fost plasat în carantină sub pază pentru o perioadă de 14 zile.  De asemenea, acesta a fost sancționat conform Legii 61/1991 pentru consum de băuturi alcoolice în spațiul public. Față de celelalte trei persoane depistate s-a luat măsura sancționării contravenționale, atât pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cât și pentru nerespectarea Legii 61/1991 cu amendă în valoare totală de peste 30.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚEI MILITARE nr. 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse de OM 4/2020 și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

 🔴 Începând de ieri, au intrat în vigoare și parte dintre prevederile Ordonanței Militare nr.4/29.03.2020. Printre acestea sunt și cele privind modificările/precizările privind circulația vârstnicilor:

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

🔴 Ordonanța Militară nr.4/29.03.2020 aduce modificări și în ceea ce privește măsurile luate pentru persoanele care nu respectă carantina.

„Art.3 – (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

🔴 De precizat este faptul că, la nivel legislativ, MAI a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de urgență, proiect care este pus deja în transparență decizională. Aceasta ordonanță de urgență vine în completarea celei care a majorat pedepsele de ordin penal și are ca principală prevedere următoarele lucruri:

–          Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare se măresc și vor avea următoarele valori: min 2000 – max 20 000 față de min 100 și max 5000 lei cum sunt în prezent.

–          Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare se mărește de la 1000 lei cât este în prezent la 10 000, maximul amenzii pentru persoanele juridice rămâne stabilit la 70 000 lei.

–          În plus, la articolul referitor la sancțiuni se introduce un nou alineat care prevede că pe lângă sancțiunea contraventională principală, în funcție de natură și gravitatea faptei se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare cuprinse în ordonanțele militare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări, refacerea unei amenajări.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

30.03.2020