Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 3 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 278 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19

– alte 1.479 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

🔴 La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, în ultimele 24 de ore, jandarmii au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8.400 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare, pe timpul misiunilor executate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19. 218 persoane aflate în izolare la domiciliu au fost verificate în cadrul acțiunilor desfășurate în sistem integrat cu lucrători de poliție. În total, 79 de jandarmi au participat la aceste misiuni, fiind folosite 24 de autovehicule

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean, au fost efectuate verificări la 1.143 persoane izolate la domiciliu și 79 localuri publice cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. De asemenea, au fost aplicate 149 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 265.000 de lei, dintre care 2 pentru nerespectarea măsurilor privind izolarea la domiciliu și 77 pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de peste 129.000 de lei.

Totodată, polițiștii din cadrul Poliției mun. Botoșani au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că două persoane din municipiu nu respectă măsura izolării la domiciliu. Echipajul direcționat la fața locului a identificat pe strada, două persoane de 17 ani, respectiv 46 de ani, care ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu. Cele două au fost sancționate conform Ordonanței Militare nr.2 cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus introducerea acestora într-un centru de carantină pentru următoarele 14 zile.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate. În acest mod, ISU Botoșani asigură suport operațional și flux informațional la nivelul CJCCI și alte misiuni conexe.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

3 aprilie 2020