Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 7 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 486 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, din totalul persoanelor testate pozitiv (98), 48 sunt cadre medicale din cadrul blocului central al SJUMBT, de pe secțiile ATI, diabet, chirurgie și cardiologie.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Spitalul Județean de Urgență Mavromati, primul pacient vindecat din județul Botoșani de Covid-19 este un bărbat de 37 de ani bolii (cu o patologie pulmonară preexistentă) care a fost externat în cursul zilei de luni. Acesta a fost internat pe Secția de Infecțioase a Spitalului Județean, manifestând o formă medie a bolii Covid-19, iar în urma tratamentului administrat conform protocolului, acesta a fost declarat vindecat.

🔴Conform hotărârii  nr. 26 din 06.04.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani:

  • s-a stabilit o nouă locație de carantinare pe raza județului Botoșani cu un număr de 36 de camere duble.
  • s-au stabilit două spații pe raza municipiului Botoșani cu o capacitate de 144 de camere ca spații pentru personalul medico- sanitar confirmat Covid-19 care nu necesită internarea sau personalul medico-sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru.
  • s-a completat Grupul de suport tehnic privind eficientizarea acțiunilor de coordonare și răspuns pentru prevenirea și gestionarea riscului de răspândire a bolilor înalt contagioase la nivelul județului Botoșani cu președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Botoșani.

🔴 În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 93 de jandarmi au fost angrenați în misiunile pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19, fiind folosite 26 de autovehicule de serviciu. Au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 102.200 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație, precum și 6 amenzi pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice. Echipajele de jandarmi au escortat 6 autoturisme, fiind conduse la centrele de carantină 16 persoane.

🔴 La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au fost efectuate verificări la 1.070 persoane izolate la domiciliu si 131 localuri publice cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. De asemenea, au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 147.000 de lei, dintre care 41 pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației în valoare totală de 77.000 de lei.

       La data de 06.04.2020, la nivelul IPJ Botoșani a fost inregistrat un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor în care se efectuează cercetări pentru această fapta sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

7 aprilie 2020