Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 12 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 445 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 156 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de 91.000 de lei. 93 de persoane izolate la domiciliu au fost verificate în cadrul acțiunilor executate în sistem integrat, iar 15 persoane venite din străinătate, cu 2 autoturisme, au fost escortate la centrele de carantină. În ultimele 24 de ore, 90 de jandarmi au fost angrenați în misiuni de ordine publică, din care 29 la centrele de carantină.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au fost efectuate verificări la 656 persoane izolate la domiciliu și 99 localuri publice cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență.  De asemenea, au fost aplicate 81 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 188.000 de lei, dintre care 54 pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației în valoare totală de peste 180.000 de lei.

  Totodată, în cursul zilei de ieri, în intervalul orar 18:30-20:00, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publică au organizat un filtru pe strada Șoseaua Iașului, pentru verificarea respectării măsurilor impuse prin legislația aflată în vigoare. Astfel, au fost legitimate 240 de persoane și verificate 183 de autovehicule. Peste 230 de declarații pe propria răspundere au fost verificate de către polițiști, fiind aplicate 20 de sancțiuni contravenționale conform O.M. nr.3/2020 în valoare de 32.000 de lei. De asemenea au fost aplicate și 3 sancțiuni conform OUG 195/2002 în valoare de 1.740 lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

12 aprilie 2020