Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 13 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 452 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 165 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, dintre care 62 cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati și 2 cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au fost aplicate 29 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de 44.000 de lei. 63 de persoane izolate la domiciliu au fost verificate în cadrul acțiunilor executate în sistem integrat, iar 5 persoane venite din străinătate, cu 2 autoturisme, au fost escortate la centrele de carantină. În ultimele 24 de ore, 104 jandarmi au fost angrenați în misiuni de ordine publică, din care 26 la centrele de carantină.

🔴 Poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă.  În ultimele 24 de ore, peste 190 de efective au fost angrenate în activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19. Astfel, au fost efectuate verificări cu privire la respectarea măsurii de izolare în cazul a 500 de persoane, fiind de asemenea verificate 90 de localuri publice cu privire la respectarea interdicţiilor pe timpul stării de urgenţă.       Totodată, au fost aplicate 147 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 280.000 de lei, dintre care 107 pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei în valoare totală de peste 200.000 de lei.

Acţiune de prevenire şi combatere a activităţilor comerciale ilicite în contextul stării de urgenţă a poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice

           În perioada 06-12.04.2020, poliţiştii din cadrul S.I.C.E au desfăşurat zilnic verificări pe linie economică şi a respectării interdicţiilor impuse prin ordonanţele militare la 77 de agenţi economici de pe raza judeţului Botoşani, ocazie cu care au fost aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 140.000 de lei.

În total, de la data declarării stării de urgență, poliţiştii S.I.C.E. au constatat și  sancţionat 163 de contravenții, cu amenzi în valoare totală de peste 580.000 lei, dintre care 17 pentru nerespectarea măsurilor impuse de Ordonanțele Militare și 146 pentru alte fapte de natură economică.

          Activitățile vor continua și în perioada următoare, în funcție de evoluția situației operative și de datele și informațiile obținute.

           Acţiuni punctuale organizate de poliţişti pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi pentru verificarea respectării legislaţiei aflată în vigoare

În ultimele 24 de ore poliţiştii botoșăneni au organizat patru acţiuni pe raza municipiului Botoşani, oraşului Darabani, oraşului Ştefăneşi şi Secţiei de Poliţie Rurală nr.5 Mihăileni, ocazie cu care au fost legitimate 268 de persoane şi verificate 78 de autovehicule.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 90.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani