Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 14 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 469 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  200 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, dintre care 64 cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati și 3 cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. Până în prezent, 5 persoane au fost declarate vindecate. (ultimele trei: femeie-69 ani-mediul urban, femeie- 73 ani mediul urban, femeie- 42 ani-mediul urban ).

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani:

  • Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de 27000 de lei. 20 de persoane venite din străinătate, cu 4 autoturisme, au fost escortate la centrele de carantină. În ultimele 24 de ore, 82 jandarmi au fost angrenați în misiuni de ordine publică, din care 28 la centrele de carantină.
  • Un bărbat aflat în carantină instituționalizată a fost amendat cu 400 de lei după ce a ieșit la fereastra camerei în care este cazat și a adresat injurii atât personalului de serviciu, cât și jandarmilor care asigurau măsurile de ordine publică la centrul de carantină, tulburând prin strigătele sale liniștea celorlalte persoane carantinate.
  • Un bărbat a fost sancționat contravențional cu 500 de lei de jandarmul aflat în serviciu la un centru de carantină pentru injuriile pe care acesta le-a adresat personalului de serviciu exact în momentul în care i s-a permis să plece după expirarea perioadei de 14 zile. Bărbatul a fost introdus în carantină în urmă cu două săptămâni deoarece nu a respectat măsura de izolare la domiciliu când s-a întors din străinătate, fiind depistat într-un loc public.
  • În zona Centrului Vechi al municipiului Botoșani au fost sancționate contravențional de jandarmi 7 persoane, cu amenzi în valoare totală de 12200 de lei, din care 4 persoane pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, iar 3 persoane pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice, tulburarea liniștii publice prin muzică la intensitate mare și încercarea de împiedicare a legitimării unei persoane de către forțele de ordine.

🔴 Poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze întegrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Zilnic desfăşoară activităţii specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19.

  • Astfel, au fost efectuate verificări cu privire la respectarea măsurii de izolare în cazul a 560 de persoane, fiind de asemenea verificate 103 localuri publice cu privire la respectarea interdicţiilor pe timpul stării de urgenţă.
  • Totodată, au fost aplicate 77 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 500.000 de lei, dintre care 69 pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei în valoare totală de peste 380.000 de lei.
  • În ultimele 24 de ore poliţiştii botosăneni au organizat trei acţiuni pe raza municipiului Dorohoi, oraşului Flămânzi, şi Secţiei de Poliţie Rurală nr.7 Darabani, fiind agrenate peste  50 de efective, ocazie cu care au fost legitimate 274 de persoane şi verificate 284 de autovehicule. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 36.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani