Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 16 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– în carantină instituționalizată sunt 453 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  290 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, dintre care 107 cadre medicale din cadrul blocului central al Spitalului Județean Mavromati și 14 cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi. Până în prezent, 9 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS)

🔴Conform Ordinului nr. 622/14.04.2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu Covid-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei:

  • prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în spații special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu cât și instituirea măsurii de izolare la domiciliu
  • se instituie măsura de carantină la domiciliu în condițiile prevăzute în Ordinul comandatului acțiunii, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74.546/2020 după parcurgerea următorilor pași,
  • în situația în care se epuizează locurile deja identificate pentru carantinarea persoanelor, se vor face demersuri pentru contractarea unor spații noi, iar în cazul refuzului proprietarilor/administratorilor spațiilor respective, se va proceda la rechizionarea acestora, conform legii. În cazul în care soluția de mai sus nu este posibilă, se va trece la identificarea unor locuri de carantinare în județele limitrofe, în colaborare cu instituțiile Prefectului din județele respective. În situația în care nu se pot aplica cele de mai sus, se va stabili ca spațiu de carantină locația declarată de către persoana în cauză, aceasta fiind monitorizată și controlată zilnic cu privire la respectarea măsurii.
  • în situația în care spațiul declarat permite carantina individuală sau are condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere, se decide carantinarea la domiciliu pentru următoarele categorii: persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă, persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus, membrii de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus care se carantinează la același domiciliu.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, în valoare totală de 25.000 de lei. 5 persoane venite din străinătate, cu 3 autoturisme, au fost escortate de jandarmi la centrele de carantină. 83 de jandarmi au participat la misiunile de ordine publică, din care 28 la centrele de carantină. Suplimentar, 33 de jandarmi execută paza și protecția la cele 16 obiective din competența Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze întegrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Zilnic desfăşurăm activităţii specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19.  Astfel, s-au făcut verificări cu privire la respectarea măsurii de izolare în cazul a 688 de persoane, fiind de asemenea verificate 70 localuri publice cu privire la respectarea interdicţiilor pe timpul stării de urgenţă. Totodată,  au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 235.000 de lei, dintre care 52 pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei în valoare totală de peste 215.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani