Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 23 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 240 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 179.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  393 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, dintre care 180 sunt cadre medicale. Până în prezent, 40 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-20)

🔴Instituții care au beneficiat de materiale de protecție prin grija Guvernului, în perioada 09 – 22.04. 2020 (Dispoziția Secretarului de Stat, Sef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă) centralizate și distribuite prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani : Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Unitatea Primiri Urgențe – SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean de Urgență Mavromati, Secția de Obstetrică și Ginecologie, Serviciul Județean de Ambulanță, Spitalul Municipal Dorohoi, medici de familie, Casa de Asigurări de Sănătate, Spitalul de Pneumoftiziologie:

  • măști de protecție ( FFP2, FFp3) – 8 438 bucăți
  • Viziere de protecție – 2370 bucăți
  • Combinezoane de protecție – 1160 bucăți.

Totodată, din donații, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a primit următoarele materiale:

– măști de protecție – 2000 bucăți

– mănuși – 36.000 bucăți și un termometru

– 60 perechi de cizme de cauciuc

– însemnate cantități de dezinfectant

Precizare : în Buletinul de Presă din data de 09.04.2020 a fost transmisă cantitatea de materiale de protecție de care au beneficiat instituțiile prin grija Guvernului în perioada 13.03.2020- 08.04.2020

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 92 de jandarmi cu 18 mijloace auto au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență. Dintre aceștia, 61 de jandarmi au executat misiuni în sistem integrat (patrulare, filtre), 14 au patrulat independent, 15 au asigurat măsuri de ordine publică la centrele de carantină, iar 2 jandarmi au însoțit autovehicule cu persoane care au fost cazate în aceste centre. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație, precum și 3 amenzi pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, însumând 500 de lei.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, au fost verificate 586 persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse in contextul stării de urgență, ocazie cu care s-au aplicat 51 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea interdicțiilor privind circulația, valoarea acestora depășind 120.000 de lei.
De asemenea, au fost organizate două acțiuni punctuale pe raza municipiului Botoșani și a municipiului Dorohoi, ocazie cu care au fost legitimate peste 300 de persoane si verificate 208 autovehicule, iar in urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 17.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani