Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 26 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • în carantină instituționalizată sunt 257 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 318.

🔴 Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  414 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19. Până în prezent, 76 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-26)

🔴 La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, polițiștii acționează în permanență pentru verificarea și depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto. Astfel, au fost efectuate verificări la persoane aflate în izolare, ocazie cu care nu au fost constatate nereguli. De asemenea, au fost verificate 412 persoane cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de urgență, s-au efectuat controale la 43 de societăți comerciale și 27 de persoane fizice autorizate cu privire la respectarea acelorași interdicții. În urma neregulilor constatate, polițiștii botoșăneni au aplicat 94 de sancțiuni în valoare totală de peste 240.000 de lei, dintre care 68 pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, în valoare totală de 215.000 de lei.

🔴 La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, în ultimele 24 de ore, 96 de jandarmi cu 18 mijloace auto au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, în sistem integrat (filtre, centre de carantină, misiuni de ordine publică, însoțire convoaie). Au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani