Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 27 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 265 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 318.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  431 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, dintre care 197 cadre medicale (23 medici, 95 asistenți medicali, 57 infirmieri și 22 personal auxiliar). Până în prezent, 85 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-27)

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 80 de jandarmi au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, în sistem integrat, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, asigurare ordine publică la centre de carantină, misiuni de ordine publică). Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 29.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare, precum și 8 sancțiuni contravenționale însumând 10.200 de lei pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Zilnic desfăşurăm activităţii specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19. Astfel, au fost efectuate verificări cu privire la respectarea interdicţiilor pe timpul stării de urgenţă în cazul a 445 de persoane, fiind, de asemenea, verificate şi 44 localuri publice. Totodată,  au fost aplicate 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 150.000 de lei, dintre care 69 pentru nerespectarea măsurilor privind restricţionarea circulaţiei în valoare totală de peste 120.000 de lei.

       În ultimele 24 de ore pe raza judeţului au fost organizate cinci acţiuni punctuale pentru verificarea respectării măsurilor impuse prin ordonanţele militare, pe raza municipiilor Botoşani şi Dorohoi, oraşelor Flămânzi şi Darabani şi  Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Pomârla. Cu ocazia acţiunilor au fost legitimate 130 de persoane, verificate 138 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 40 .000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani