Comunicat de Presă

🔴Până astăzi, 29 aprilie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 286 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 345.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani,  446 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19. Până în prezent, 109 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-29)

🔴Potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență Mavromati, ca urmare a faptului că medicii din secția ONCOLOGIE a SJUBT au fost depistați pozitiv pentru COVID-19 și unii au manifestat boala clinic, iar  fără activitatea medicilor nu se poate desfășura activitatea medicală, precum si a faptului că o mare parte din rândul personalului mediu și auxiliar a fost depistat pozitiv s-a luat decizia suspendării activității Secției până la revenirea în activitate a cel puțin unui medic oncolog. Această situație este în atenția conducerii Spitalului Judetean  care înțelege suferința pacienților cu afecțiuni oncologice și depune toate eforturile pentru a putea redeschide cât mai repede secția pentru terapia prin spitalizare de zi specifică,  într-o altă locație cu scopul reducerii la minim riscul contaminării cu COVID -10 a pacienților oncologici care sunt extrem de vulnerabili. Secția Oncologie va putea fi redeschisă în condițiile sus-menționate după data de 11.05.2020 când revine în activitate medicul specialist,  într- o altă locație, cât mai izolată și cu  circuite separate în cadrul Secției de Pediatrie.  Pacienții care necesită internare în prezent sunt dirijați către Institutul de Oncologie Iași, iar cei care solicită  rețete pentru tratamentul chimioterapic în cadrul programului național sunt consultați prin sistemul de telemedicină din cadrul Ambulatorului de specialitate.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 88 de jandarmi au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, în sistem integrat, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, asigurare ordine publică la centre de carantină, misiuni de ordine publică, verificări persoane izolate la domiciliu). Au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare de 6000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare.

Totodată:

Începând cu data de azi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a predat către Ministerul Apărării Naționale responsabilitatea pazei și protecției instituționale la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Săveni și Dorohoi. Preluarea pazei obiectivelor de către militari s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, în cadrul celei de-a doua etape stabilite la nivel național. Acestea se alătură altor două obiective preluate în pază de militari în județul Botoșani în data de 4 aprilie a.c., 20 de jandarmi fiind relocați astfel în sprijinul structurilor de ordine publică care execută misiuni pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV-2, în vederea eficientizării acestora.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Zilnic desfăşurăm activităţii specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19. Astfel, au fost verificate 568 de persoane cu privire la modul de respectare a restricţiilor impuse în contextul stării de urgenţă, ocazie cu care s-au aplicat  99 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 140.000 de lei. Totodată au fost verificate 62 de localuri publice cu privire la respectarea interdicţiilor pe timpul stării de urgenţă. În ultimele 24 de ore, au fost organizate 4 acţiuni punctuale pe raza judeţului, de către forţele de ordine, fiind aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 26.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani