Comunicat de Presă

🔴Până astăzi, 1 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

– la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 295 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
– la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 346.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 467 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19. Până în prezent, 135 persoane au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-29).

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 87 de jandarmi, cu 18 mijloace auto, au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, în sistem integrat, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, asigurare ordine publică la centre de carantină, misiuni de ordine publică, verificări persoane izolate la domiciliu). Au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale în valoare de 6000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare și patru amenzi însumând 1000 de lei pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, politistii acționează în permanență pentru verificarea și depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto. Astfel, au fost efectuate verificări la persoane aflate în izolare, ocazie cu care nu au fost constatate nereguli. De asemenea, au fost verificate 436 de persoane cu privire la respectarea masurilor impuse in contextul starii de urgență, s-au efectuat controale la 31 de societăți comerciale și 23 de persoane fizice autorizate cu privire la respectarea acelorași interdicții. In urma neregulilor constatate polițiștii botoșăneni au aplicat 66 de sancțiuni in valoare totală de peste 85.000 de lei, dintre care 61 pentru nerespectarea restricțiilor de circulație,in valoare totală de 77.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0231.508.155, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani