Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 10 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • în carantină instituționalizată sunt 391 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 306.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 586 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19. Până în prezent, 248 de persoane au fost declarate vindecate. (Decesele sunt transmise în cadrul informării GCS-36).

🔴 La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani au acționat în teren, in sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică pentru prevenirea și combaterea criminalității. În ultimele 24 de ore au fost organizate două acțiuni punctuale pe raza Poliției orașului Bucecea și a Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni. Cu ocazia acțiunilor au fost legitimate peste 160 de persoane și verificate peste 100 de autovehicule. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 5.000 de lei. De la începutul epidemiei, polițiștii botoșăneni au întocmit 12 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

🔴 În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani, 92 de jandarmi au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, din care 20 au asigurat ordinea publică la centrele de carantină. Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani au acționat atât independent, cât și în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, misiuni de ordine publică, însoțire convoaie, acțiuni punctuale). Au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare de 6000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație impuse de ordonanțele militare, precum și 18 amenzi pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice în valoare totală de 4450 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0745.619.074, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani