Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 11 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 395 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 315.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 593 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, iar 263 au fost declarate vindecate. Din totalul botoșănenilor testați pozitiv, 251 sunt cadre medicale dintre care 147 au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-38).

🔴Conform Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul Sars-CoV2 în faza I și în faza a II a și a Listei cu spitale de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul Sars-CoV-2, Spitalul de Recuperare “Sf Gheorghe” și Spitalul de Pneumoftiziologie au fost stabilite ca spitale suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul Sars-CoV-2. Astfel, începând cu această săptămână toți pacienții testați pozitiv, cu formă ușoară sau asimptomatici vor fi transferați din blocul central al SJUMBT la cele două unități spitalicești.

🔴Potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, au fost alocate Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” încă patru containere și montate în weekend în curtea blocului central din str. Marchian. Acestea au fost legate la utilități în vederea asigurării de îngrijiri medicale tuturor pacienților în concordanță cu planul de măsuri aprobat pentru diminuarea riscului de propagare a viruului Covid-19. Mai concret, acestea vor servi pentru realizarea triajului pacienților.

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 96 de jandarmi au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, din care 20 au asigurat ordinea publică la centrele de carantină. Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani au acționat atât independent, cât și în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, misiuni de ordine publică, însoțire convoaie, acțiuni punctuale).

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Zilnic desfăşurăm activităţii specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19. Astfel, au fost efectuate verificări cu privire la respectarea măsurilor  şi interdicţiilor impuse în contextul stării de urgenţă, în cazul a 372 de persoane, fiind de asemenea verificate 46 de localuri publice cu privire la respectarea aceloraşi interdicţii. Totodată,  au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 18.000 de lei.

În ultimele 24 de ore au fost organizate patru acţiuni punctuale atât pentru conştientizarea populaţiei în legătură cu măsurile împotriva răspândirii Covid19, cât şi pentru prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură a tulbura ordinea şi linistea publică, pe raza municipiilor Botoşani şi Dorohoi şi a oraşelor Bucecea şi Săveni. Astfel,  cu ocazia acţiunilor au fost efectuate verificări pe linia respectării prevederilor ordonanţelor militare, fiind totodată legitimate 140 de persoane şi verificate 44 de  autovehicule. În urma neregulilor constatate s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 12.000 de lei.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0745.619.074, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani