Comunicat de presă

🔴Până astăzi, 14 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 384 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 309.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 640 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, iar 307 au fost declarate vindecate. Din totalul botoșănenilor testați pozitiv, 255 sunt cadre medicale dintre care 171 au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-40).

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 90 de jandarmi, cu 20 de autovehicule de serviciu, au participat la misiunile organizate în contextul stării de urgență, din care 22 au asigurat ordinea publică la centrele de carantină. Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani au acționat atât independent, cât și în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2 (filtre, misiuni de ordine publică, însoțire convoaie, acțiuni punctuale).

🔴La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Poliţiştii botoşăneni continuă să acţioneze întegrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru verificarea respectării normelor impuse în contextul stării de urgenţă. Astfel, în cursul zilei de ieri, 13 mai, au fost efectuate verificări la 368 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, fiind totodată controlate 84 de societăți comerciale.          Pentru abaterile constatate, forțele de ordine au aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 52.000 de lei.

În ultimele 24 de ore au fost organizate 6 acţiuni punctuale atât pentru conştientizarea populaţiei în legătură cu măsurile împotriva răspândirii Covid19, cât şi pentru prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură a tulbura ordinea şi linistea publică.

Astfel,  cu ocazia acţiunilor au fost legitimate 305 de persoane şi verificate 105  autovehicule. În urma neregulilor constatate s-au aplicat 31 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 24.000 de lei.

Exemplu:

La data de 13.05.2020, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Durnești, au oprit pentru control o autoutilitară, condusă de un bărbat de 38 de ani din județul Suceava, care oferea spre vânzare material lemnos. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu era autorizat pentru a efectua acte de comerț și nici nu deținea aviz de însoțire pentru cantitatea de material lemnos pe care o transporta. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de   3.000 de lei, conform Legii 12/1990 R, iar cantitatea de peste 2 metri cubi de material lemnos a fost supusă confiscării.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0745.619.074, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19. Rugăm cetățenii județului nostru să aibă în vedere prevederile ORDONANȚELOR MILITARE emise privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Insistăm să respectați cu strictețe măsurile impuse și să circulați numai pentru motivele excepționale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere la coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea lui.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani