Comunicat de presă

Până astăzi, 18 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Botoșani:

  • la ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 306 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19.
  • la ora actuală, numărul botoșănenilor aflați în izolare la domiciliu este 718.

🔴Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, 664 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, iar 385 au fost declarate vindecate. Din totalul botoșănenilor testați pozitiv, 259 sunt cadre medicale dintre care 203 au fost declarate vindecate. (Decesele au fost transmise în cadrul informarii GCS-41).

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, 67 de jandarmi cu 20 de autovehicule de serviciu, au executat misiuni specifice în ultimele 24 de ore, din care 18 au asigurat măsurile de menținere a ordinii publice în zona centrelor de carantină. Acțiunile personalului Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani au avut un caracter preponderent preventiv, misiunile de ordine publică fiind executate atât independent, cât și în sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică, pentru limitarea răspândirii coronavirusului SARS CoV 2

🔴În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani peste 70 de forțe de ordine au desfășurat 6 misiuni specifice. Ca urmare a nerespectării prevederilor legale s-au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 15.000 de lei. Obiectivul nostru este siguranța cetățeanului. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

🔴 Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a situațiilor de urgență, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0745.619.074, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.

🔴 Reamintim faptul că toate autoritățile statului (instituția prefectului, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, pompieri, instituțiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19.  Precizăm că, începând cu data de 15.05.2020,  prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020, a fost instituită, pe teritoriul României, STAREA DE ALERTĂ, pentru o perioadă de 30 de zile. Actul normativ prevede:

          – obligativitatea purtării măștii, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, astfel încât nasul și gura să fie acoperite;

        –  pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. Sunt exceptate anumite categorii profesionale, printre condițiile impuse pentru operarea acestor excepții fiind lipsa simptomelor asociate COVID-19 la intrarea în țară și asigurarea de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19;

       –  persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hranei pe perioada carantinei instituționalizate;

       – este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

     – se reiau activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate, dar și activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea, care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună. Reluarea activităților se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

🔴Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani