Comunicat de presă – Obligativitatea purtării mijloacelor de protecție a nasului și gurii

Ieri, 05.04.2020, în cadrul ședinței Grupului de suport tehnic la epidemii din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, în contextul riscului de răspândire a infecției cu coronavirus SARS-cov-2 și luând în considerare toate actele normative emise până la acest moment în contextul stării de urgență, începând de astăzi, 6 aprilie 2020, intră în vigoare următoarele măsuri:

– în mijloacele de transport în comun din județul Botoșani, precum și în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice, șantiere, gări, autogări etc) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și a nasului este OBLIGATORIE. (măști de protecție, eșarfe, fulare, alte articole vestimentare). Aceste mijloace de protecție sunt menite să-i protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar nu prezintă simptome.

– administratorii și deținătorii locațiilor enumerate mai sus NU vor permite cetățenilor accesul în mijloacele de transport și în spațiile enumerate, fără mijloacele de protecție menționate.

– adminstratorii și deținătorii spațiilor comerciale, a instituțiilor și a altor locații în care există aflux de cetățeni sunt obligați să monteze covoare îmbibate cu substanțe dezinfectante la intrarea în aceste spații.

– s-au stabilit încă două spații de carantinare în județul Botoșani cu 180 de locuri.

– Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe perioada stării de urgență.

Aceste măsuri vin în completarea Planului de măsuri de protecție, obligații și restricții ce trebuie respectate de către populație în contextul prevenirii transmiterii virusului COVID 19 aprobat prin hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, pe timpul declarării stării de urgență.

Centrul Județean de Comunicare Botoșani

5 aprilie 2020