Comunicat de presă – ZIUA NATO

Ziua NATO se aniversează, în România, potrivit Legii nr. 390 din 2004, în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie și este o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic.

În urmă cu 16 ani, la 29 martie 2004, România devenea membru cu drepturi depline al NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Washington, la Departamentul de Stat al SUA, statul depozitar al Tratatului. Câteva zile mai târziu, la 2 aprilie 2004, avea loc ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul Alianţei din Bruxelles.

De 70 de ani, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord asigură pacea și securitatea la nivel global, promovând apărarea, descurajarea și consultarea în cazul unui conflict.

În acest an, din cauza contextului epidemiologic în care se aflăm, marcăm simbolic, prin aducerea în atenția botoșănenilor, a acestei zile extrem de importante în istoria țării noastre. Apartenența la Alianța Nord – Atlantică reprezintă un statut cu care ne mândrim, dar care ne și responsabilizează deopotrivă.

Pentru stabilirea acestei zile s-a ţinut cont de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Cancelaria Prefectului

5 aprilie 2020