Contracte de milioane de euro, semnate la Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani

Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin intermediul Centrului Regional 1 Nord – Est, au organizat vineri, 23 martie 2018, întâlnirea de lucru cu primari din judeţ, coordonatorii Grupurilor de Acţiune Locală, parlamentari şi reprezentanţi ai mediului privat, pentru semnarea Contractelor de finanțare, pentru prezentarea oportunităților de finanțare disponibile solicitanților din regiune și a stadiului implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
La întâlnire au participat Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian- Ionuţ Chesnoiu şi reprezentanți ai conducerii Agenției de la nivel regional și județean. În cadrul acestei acțiuni s-au semnat Contracte de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 3 milioane de euro cu beneficiarii publici și privați din județul Botoșani, contracte de finanțare încheiate atât prin Grupurile de Acțiune Locală, cât și direct prin AFIR.
Prefectul Dan Şlincu şi-a exprimat încrederea că întâlnirea cu conducerea AFIR ar putea însemna pentru primari idei noi și de răspunsuri la o parte dintre problemele cu care se confruntă pe acest segment de finanțare. “Știm cu toții că pentru a ne putea dezvolta avem nevoie de inițiativă, voință și de bani. Dumneavoastră, domnilor şi doamnelor primary, aveți voință şi aveți inițiativă iar AFIR gestionează o parte din fondurile pentru zona rurală”. Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian- Ionuţ Chesnoiu, a reiterat rolul deosebit de important pe care îl are relația tripartită dintre Agenție, beneficiarii PNDR 2020 și consultanți.
“Pe această cale, recomand tuturor celor implicați să abordeze cu responsabilitate zona fondurilor europene. Evenimentul de astăzi are o încărcătură aparte pentru beneficiarii care semnează Contractele de finanțare. E foarte simplu să semnezi un contract de finanțare, să obții avansul, dar importanța cea mai mare în cazul unui proiect cu finanțare europeană o are partea de implementare. Obiectivul nostru comun este să reușim implementarea cu succes a proiectelor contractate, astfel încât banii europeni să rămână în țară”.

Proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 vizează investiții de utilitate publică, investiții agricole și neagricole. Cu acest prilej, reprezentanții AFIR au prezentat principalele oportunități de finanțare disponibile solicitanților prin intermediul submăsurilor din cadrul PNDR 2020.