Glorie eternă Eroilor Neamului

Ziua Eroilor a reprezentat pentru botoşănenii prezenţi la manifestările dedicate acesteia un amalgam de emoţii.
Majoritatea acţiunilor a fost concentrată în Cimitirul Eroilor- Pacea 1 şi 2. La prânz, clopotele tuturor bisericilor au răsunat întru pomenirea eroilor, iar în cimitir, după ce prefectul Dan Şlincu a trecut în revistă garda de onoare şi s-a intonat Imnul României, a avut loc slujba de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi botoşăneni.
Col. (r) Gheorghe Timofte, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor “Regina Maria”, a descris cele zece panouri amplasate lângă Monumentul Ostaşilor Necunoscuţi, pe care sunt trecute numele a 6.229 de eroi din judeţul Botoşani care şi-au pierdut viaţa în Războiul pentru Întregirea Neamului, iar Cezar Amitroaie, actor al Teatrului Mihai Eminescu, a recitat poezia “Primeşte, Doamne, pe acest soldat”, scrisă de Sorin Poclitaru.
În acest timp, copii şi adolescenţi din Cordăreni, Cristeşti, Curteşti, Truşeşti, Lunca, Vlăsineşti, Vlădeni şi de la Centrele aparţinând DGASPC- Amicii Dorohoi, Truşeşti, Pomârla, Prietenia şi Cireşarii, au legat panglici tricolore şi au depus flori albe la fiecare cruce.
A urmat depunerea de coroane la Monument şi defilarea Gărzii de Onoare, cu participarea militarilor de la Garnizoana Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Evenimentul a continuat în Cimitirul militar Pacea 2, acolo unde a avut loc o slujbă religoasă, de pomenire a soldaţilor căzuţi în lupta pentru eliberarea Basarabiei şi nordului Bucovinei, în 1940, precum şi ceremonia de depunere de coroane.
Seara, s-a sunat „Stingerea” în Cimitirul Eroilor, în interpretarea trompetistului Robert Mironică de la Filarmonica Botoşani.
În acest timp, la fiecare cruce din Cimitirul Eroilor- Pacea 1 şi 2 au fost aprinse candele, pentru a trimite lumină celor care în urmă cu decenii au pus mai presus de toate ţara şi şi-au dat viaţa pentru ea.
Momentele, cu o încărcătură emoţională puternică, au reprezentat ultima parte din seria activităţilor dedicate Zilei Eroilor.
La acţiunea de joi seară au participat elevi de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi de la Vorona, militari din Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, coordonaţi de preşedintele acesteia, lt.col. Sorin- Ioan Ciobanu, subprefectul Daniela Lozneanu, directorul Cancelariei Prefectului, Alexandra Huţu şi colegi din Instituţia Prefectului, senatorii Doina Federovici şi Lucian Trufin, adjunctul şefului IPJ, cms. şef Dumitru Aioanei, comandantul Garnizoanei Botoşani, lt.col. Petrea-Cornel Titiliuc, membri ai Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” precum şi de botoşăneni care au dorit să aducă omagii eroilor.
Tuturor le mulţumim că ne-au fost alături şi de această dată şi au demonstrat, o dată în plus, că Eroii Neamului au parte de glorie eternă.

Galerii foto găsiți pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului, aici.