Sedinta Colegiu Prefectural – 28 septembrie 2023

Ședință Colegiu Prefectural

Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a prezidat astăzi Ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani care a avut loc în Sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ.

În debutul ședinței, prefectul județului Botoșani a anunțat modificarea componenței Colegiului Prefectural și l-a prezentat pe noul inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean.

”Pentru început, vă informăm că începând cu data de 8.09.2023, domnul comisar șef de poliție Tudor Costîn a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției vacante de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. Domnule inspector șef vă doresc mult succes în activitate, aici la Botoșani!”

Apoi, doamna Alina Mustiață, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, a prezentat o informare despre asigurarea necesarului de servicii medicale și farmaceutice pentru asigurații Județului Botoșani prin contractele încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani.

”Din prezentarea dumneavoastră pricepem că sunt fonduri pentru unitățile sanitare din județ, ne-ați prezentat o sumă care cred că este în top 3 instituții care gestionează fonduri la nivelul județului Botoșani, dar din păcate, calitatea serviciilor medicale lasă uneori de dorit, nu vreau să generalizez. Calitatea serviciilor medicale nu cred că este pe măsura sumelor decontate. De ce se întâmplă acest lucru? Din ce ne spuneți dumneavoastră, sunt fonduri, actualizări, buget, pentru toate serviciile medicale, pe toate domeniile de asistență medicală, dar calitatea serviciilor medicale nu este pe măsura finanțării, sunt semnale din partea cetățenilor, a societății civile. Sunteți un factor important de reglare a acestor probleme, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Botoșani și cu reprezentanții sistemului medical, să găsiți soluții pentru a ieși din situația în care suntem. Comunicați cu directorii de spitale, vreau să văd întâlniri periodice în care să analizați situația în care suntem astăzi. Tot aud că finanțările sunt insuficiente, eu astăzi am auzit că toate sumele sunt suficiente, eu așa am înțeles. Dacă spitalele nu reușesc să deconteze sumele pe indicatorii pe care și i-au asumat, poate ar trebui să-i consiliați ca să ajungă în punctul în care pot deconta toată suma care este disponibilă. Acei bani pe care-i decontează orice unitate medicală din Botoșani ar trebui să se reflecte în calitatea serviciilor medicale oferite. Este o problemă la o parte din personalul medical, de lipsă de empatie sau de profesionalism în exercitarea activității, dar asta se poate regla prin implicarea noastră și a managementului. Ați văzut ce se întâmplă, eu dezavuez acele situații care s-au întămplat cu acte de violență, cu presiuni asupra medicilor, exclus așa ceva, nu se tolerează, vor fi luate toate măsurile legale împotriva celor care vor recurge la astfel de comportamente. Nu sunt în regulă.” prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Ședința a continuat cu informări ale serviciilor publice deconcentrate cu privire la activitatea desfăşurată în primele 8 luni ale anului 2023.

Indicatorii de performanță urmăriți, deficienţe constatate, măsuri dispuse pentru îmbunătăţirea activităţii instituției.

Au prezentat rapoarte Doamna Daniela Lozneanu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani și doamna Cristina Anton, director executiv al Casei Județene de Pensii Botoșani.

În finalul ședinței, domnul Paul Vieru, coordonatorul proiectului ”Ziua de Curățenie Națională” la nivel județean, din partea LET’S DO IT Romania! a prezentat rezultatele campaniei, la nivelul Județului Botoșani.

Materialele prezentate sunt publicate pentru consultare/informare pe site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Botoșani:

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/colegiul-prefectural/