Acțiunile desfășurate în contextul minivacanței prilejuită de sărbătorile Pascale și 1 Mai

La datorie, MAI aproape de botoșăneni

Pompierii, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră și antidrog au fost la datorie în minivacanța de 1 Mai și Sărbătorile Pascale, astfel încât botoșănenii să petreacă în liniște și siguranță.

La nivelul județului Botoșani au fost adoptate măsuri specifice de către fiecare structură în parte pentru prevenirea situațiilor de urgență și a faptelor antisociale care puteau afecta liniștea și siguranța cetățenilor.

 

Intervențiile pompierilor în perioada minivacanței de sărbători

Pompierii botoșăneni au fost la datorie și în perioada 1 – 06 mai a.c., pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

Aceștia au avut 144 de misiuni, care au vizat:

–        acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 101 persoane care aveau probleme medicale;

–        stingerea a 12 incendii generate de utilizarea focului deschis în spații deschise, suprasolicitarea instalației electrice, jocul copiilor cu focul, scânteile mecanice, lumânările aprinse lăsate lângă materiale combustibile, nesupravegheate dar și cu intenție. Gulioaia, Cătămărăști Vale, Bobulești, Flămânzi, Plopenii Mici, Concești, Tudor Vladimirescu, Strahotin, Botoșani, Albești și Cristești sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a lumânărilor aprinse și a focului deschis în spații deschise. Totodată, îi sfătuim să-și supravegheze copiii în permanență.

–        17 alte intervenții (transport persoane supraponderale, deblocare uși, căutare persoane dispărute, asigurare măsuri psi la manifestări sportive, aterizare/decolare elicopter SMURD, acțiuni de informare și educare preventivă);

–        zece misiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor la biserici și mănăstiri, dar și de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite, în Noaptea de Înviere;

–        salvarea unui animal din medii ostile vieții;

–        asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată;

–        salvarea unui bărbat dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri, de pe raza municipiului Dorohoi;

–        salvarea unei tinere, care a fost rănită după ce a căzut de pe bicicletă, în pădurea Ipotești. Echipajul medical nu putea să ajungă la aceasta din cauza terenului accidentat și s-a intervenit cu șenilata.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

 

Intervenții ale polițiștilor botoșăneni în perioada minivacanței

În perioada 1 – 6 mai 2024, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică,  polițiștii botoșăneni fiind prezenți, pe raza întregului județ, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere în siguranță.

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formează aglomerări de persoane, pentru impunerea și menținerea ordinii publice, cât și pe arterele rutiere, pentru supravegherea și controlul traficului rutier.

În această perioadă, s-a intervenit la 370 de apeluri efectuate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, 28 dintre acestea au fost abuzive, nejustificate sau false, apelanții fiind  sancționați cu amendă în valoare totală de peste 56.000 de lei. Totodată,  în cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 828 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 370.000 de lei, cele mai multe dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier sau tulburarea ordinii și liniștii publice.

În ceea ce privește traficul rutier, pe drumurile din județ nu au fost înregistrate accidente rutiere care să fie soldate cu victime. Singurele evenimente rutiere înregistrate au fost autoaccidentări, în care au fost implicați un bicilist și un conducător de atelaj hipo.

Polițiștii rutieri care s-au aflat la datorie au reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce, 82 de permise de conducere și au retras 44 de certificate de înmatricualare. Dintre conducătorii auto depistați, 20 se aflau sub influența alcoolului, 2 sub influența substanșelor psihoactive, iar 27 dintre aceștia au depășit limita legală de viteză.

De asemenea, în zilele acestea, polițiștii au emis 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

 

Exemple:

Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști

La data de 6 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, pentru faptul că a avut un comportament agresiv față de concubina sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de victimă. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încalcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie-lovire sau alte violențe, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

 

Infracțiuni la regimul rutier

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

 

La data de 6 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Mihăileni, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de ani, din județul Suceava.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabiliri alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

 

La data de 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină). Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitat medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism.

 

În minivacanța de 1 mai și în perioada sărbătorilor pascale, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent preventiv, iar manifestările publice, în special cele cu caracter religios s-au desfășurat fără probleme deosebite din punct de vedere a ordinii și siguranței publice.

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 27.000 de lei, în special pentru fapte antisociale prevăzute de Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Jandarmii au luat măsurile legale care s-au impus la toate faptele antisociale constatate, în conformitate cu prevederile legislației care conferă competențe legale Jandarmeriei Române, fără a fi tolerate abaterile de la aceasta.

În total, în această perioadă, peste 350 de jandarmi au executat misiuni în sprijinul cetățenilor, atât pe linie de ordine și siguranță publică, cât și în cadrul dispozitivului de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competență.

 

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, participanții la festivaluri au beneficiat în aceste zile de informații și consiliere de specialitate, iar persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog au primit suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde, 21 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.