Informare de presa – 15 septembrie 2022

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 111 persoane și 17 vehicule.

La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, nouă cetățeni.

Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.

La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.

Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.

▶Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.19.27.37

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale.

Reamintim faptul că, platforma Dopomoha.ro conține informații pentru orice nevoie ar putea avea un refugiat din Ucraina.

În secțiunea Sănătate există informații complete despre accesul la asistență medicală și sisteme informatice de management de caz, după cum urmează:

  • pentru pacienții care au nevoie de sprijin și ajutor dacă suferă de cancer: ro;
  • pentru pacienții cu HIV: ro// 0744/682255;
  • pentru femeile însărcinate, victime ale violenței sau femeile cu copii în primul an de viață care au nevoie de consiliere în alăptare sau spijin în îngrijirea copilului: info;
  • asistență medicală gratuită: Organizația Mondială pentru Migrație : 021/210.30.50;
  • pentru persoanele diagnosticate cu o boală rară: Alianța Națională pentru Boli Rare România: 0746/ 347589 (în ucraineană).

 

          Deasemenea, începând cu 12 septembrie a.c., în cadrul platformei digitale sprijin de urgență a fost activată o nouă secțiune dedicată autorităților locale/ONG-urilor/centrelor de tranzit prin care acestea se pot înscrie pentru a putea solicita sprijin, în vederea asigurării necesarului de hrană pentru populația afectată de conflictul din Ucraina.

Solicitarea poate fi completată prin accesarea următorului link: https://api.sprijindeurgentă.ro/ro/solicitari-mancare/  .