Rezultatele măsurilor dispuse de structurile MAI în județul Botoșani, în minivacanța prilejuită de Revelion

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au luat măsuri suplimentare pentru ca cetățenii să fie în siguranță în minivacanța prilejuită de Revelion și să primească sprijin calificat și prompt în caz de nevoie.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, asigurându-se că botoșănenii s-au bucurat în siguranță de sărbători, astfel că, la nivelul județului Botoșani, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie,  forțele de ordine au intervenit la 289 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților specifice desfășurate au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 39 de      permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

 

Manifestările publice cu participare numeroasă din minivacanța de Anul Nou s-au desfășurat în condiții de siguranță pentru cetățeni, nefiind înregistrate evenimente semnificative la nivelul județului Botoșani.

Misiunile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, fără însă a fi tolerate abaterile de la normele legale pe timpul desfășurării festivalurilor de datini și obiceiuri tradiționale sau la spectacolele de Revelion organizate în aer liber.

În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu efective de poliție, în această perioadă au fost aplicate aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire și alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și efectuarea unor operațiuni cu materiale explozive, fără drept, fiind ridicate în vederea confiscării mai mult de 4600 de petarde, candele romane și baterii de artificii.

Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au comportat responsabil la evenimentele publice de sfârșit de an și le recomandăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

 

În perioada anterioară, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. S-a folosit la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei, drept urmare nu au fost înregistrate aglomerări.

În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada 29 decembrie 2023 -03 ianuarie 2024, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, au efectuat formalitățile de control aproximativ 16.200 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 4.850 mijloace de transport.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Moldova, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 12.400 persoane și 3.650 de mijloace de transport (comparativ cu 10.100 de persoane şi 3200 mijloace de transport în aceeaşi perioadă a anului trecut).

În perioada următoare, la frontiera cu R. Moldova se estimează creşteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, în funcţie de dinamica valorilor de trafic, se vor utiliza toate arterele de control disponibile în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca, vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

 

 

În ultimele patru zile, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în 79 de situații de urgență.

Aceștia au acționat pentru stingerea a patru incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 61 de persoane care aveau probleme medicale, pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu în urma producerii unui accident rutier și salvarea a patru tineri de pe acoperișul unei clădiri, de la aproximativ zece metri.

La aceste evenimente se adaugă alte intervenții cum ar fi asigurarea  măsurilor p.s.i. la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD și pe timpul unor manifestări cu public numeros, transportul unor persoane supraponderale și deblocarea unor uși de acces în locuințe unde erau persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Cel mai grav caz s-a înregistrat cu câteve ore înainte de trecerea în Noul An, la Corlăteni, unde o femeie și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința. Aceasta locuia singură, iar incendiul a fost observat și anunțat târziu de către vecini. Cel mai probabil, tragedia s-a produs din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.

În aceeași perioadă, inspectorii de prevenire au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind constatate 18 deficiențe. Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care zece amenzi în cuantum total de 155.000 de lei.

Totodată, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Siguranța dumneavoastră este prioritară pentru noi.

Țineți cont de sfaturile noastre și manifestați un comportament preventiv.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.