Ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani – 29 august 2024

Astăzi, de la ora 10:00, în sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ, a avut loc ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani, sub coordonarea prefectului județului Botoșani, Sorin Cornilă.

La primul punct pe ordinea de zi, domnul Bogdan Gheorghe SURUCIUC, Inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, a prezentat raportul privind ”Stadiul pregătirii unităților de învățământ din județul Botoșani pentru anul școlar   2024-2025.”

Conform raportului, la nivelul județului Botoșani, sunt 138 de unități școlare cu personalitate juridică, 120 de învățământ de stat de masă, 9 învățământ particular de masă, 2 învățământ de stat special, 7 alte unități (1 IȘJ cu 6 unități conexe).

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani au raportat că, în urma verificărilor la nivel de județ, un număr de 15 unități funcționează fără ASF, mai puține cu 8 faţă de anul trecut.

La nivelul județului Botoșani, mai sunt doar 8 unități de învățământ cu toalete în curte, față de 20 anul trecut.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă: ”Am constatat cu toții că avem îmbunătățiri comparativ cu anii trecuți, dar în același timp cred că situația poate fi îmbunătățită, de aceea fac un apel la domnii primari să sprijine unitățile de învățământ pe care le au în administrare, pentru a rezolva aceste probleme. Și mă refer la partea financiară pentru autorizații, la grupurile sanitare din curtea unităților de învățământ, cu un pic de implicare s-ar putea găsi rezolvare, în cel mai scurt timp, să nu mai avem astfel de unități la care elevii merg la grupuri sanitare din curtea școlii. În același timp, vă felicit domnule Inspector școlar general pentru că ați găsit soluții la nivelul municipiului Botoșani unde mai multe unități de învățământ sunt în reabilitare și odată cu situația aceasta vine și o problematică a asigurării spațiilor pentru cursuri fizice începând cu data de 9 septembrie. Fac un apel la primăria municipiului Botoșani să monitorizeze lucrările ca să se încadreze în termenele pe care le au și, de ce nu, poate reușesc să termine lucrările mai repede, cu cât mai repede cu atât mai bine, ca să aducem elevii înapoi în spațiile lor de învățământ, în programul normal. Nu este comod pentru nimeni să funcționeze în trei schimburi. Este important că se desfășoară în condiții de siguranță, bine că nu se desfășoară cursurile on-line, apreciez lucrul acesta, dar cu un pic de implicare din partea autorităților locale și a firmelor care au câștigat aceste contracte, cred că putem ca în perioade cât mai scurte să revenim în normal.

În continuarea ședinței, domnul colonel Petru PĂLIMARIU, prim adjunct al Inspectorului şef – Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani, a prezentat raportul privind ”Prevenirea incendiilor la instituțiile de învățământ.”

domnul comisar şef de poliţie Tudor COSTÎN, (Î) Şef al inspectoratului – Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, a prezentat rezultatele şi indicatorii de evaluare obţinuţi în perioada februarie–iulie 2024, ca urmare a implementării „Planului teritorial de acțiune pentru siguranța școlară  2023-2024 la nivelul județului Botoșani”.

Ședința a continuat cu prezentarea de către domnul Mihai Aurel BÂLBĂ, Director oficiu – Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Botoșani, a stadiului implementării la nivel județean a lucrărilor din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Realizări, deficiențe, măsuri.

În continuare, domnul Marius HAVRIŞ, Director – Direcția Silvică Botoșani a prezentat situația referitoare la administrarea fondului forestier de către Direcția Silvică Botoșani.