Sedinta de analiza a rezultatelor intermediare a controalelor efectuate la statiile GPL în intervalul 2 – 15 octombrie 2023

Controalele la instituțiile publice şi operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) pe raza județului Botoșani continuă sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

În această dimineață, în Sala Ștefan Luchian din Palatul Administrativ, a avut loc o ședință de analiză a rezultatelor intermediare a verificărilor realizate în intervalul 2 – 15 octombrie 2023 de către echipele mixte de control constituite prin ordin de prefect.

Operațiunile de control de la nivelul județului Botoșani se desfășoară în intervalul 01.09.2023-31.10.2023, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Conform raportului intermediar, în perioada 2 – 15 octombrie 2023 au fost realizate 79 de verificări separate, de către instituțiile cu atribuții de control, la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL. Verificările s-au făcut la puncte de lucru. Este vorba despre 79 de activități de verificare, 1 la instituții publice, 56 la operatori economici și 22 la mijloace de transport. Au fost constatate 46 de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe. Acțiunile de control au fost efectuate separat de către fiecare instituție cu rol de control, conform planurilor de control specifice.

Menționăm cele mai importante nereguli constatate:

  • autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport expirate sau retrase/suspendate
  • lipsă autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport
  • alte tipuri de Deficiențe/Disfuncționalități/Nereguli constatate

 

Au fost dispuse 14 măsuri de remediere, iar 5 autorizații și-au pierdut valabilitatea.

Totodată, au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, din care 24 de avertismente și 11 amenzi. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 185.500 lei.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 1 a fost aplicată de Garda Națională de Mediu, 26 de ISU Botoșani, 2 de IPJ Botoșani, 1 de ANAF și 5 de ISCTR.

”Scopul acestor verificări este acela de a asigura siguranța cetățenilor. Se verifică îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. Agenții economici trebuie să facă toate demersurile pentru a realiza operarea în siguranță. De altfel, urmare a acestor acțiuni, s-a constat o creștere a cererilor operatorilor de intrare în legalitate. Asta înseamnă că demersurile noastre generează rezultate” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.