Sprijin pentru România

Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă a prezentat un puternic pachet de măsuri economico-sociale intitulat ”Sprijin pentru România”. Prin aceste măsuri, asigură stabilitatea României – prin sprjinul dat mediului economic privat și prin protecția socială – în fața crizei scumpirilor la energie și gaze, precum și a impactului războiului din Ucraina asupra economiei. Măsurile din pachetul ”Sprijin pentru România” vor veni în ajutorul mediului de afaceri, motorul economiei românești, vor proteja locurile de muncă și cetățenii vulnerabili.

Pachetul de măsuri economico-sociale are 3 obiective principale: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații.

Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene, 48% din fonduri de la bugetul de stat.

”Sprijin pentru România” are trei obiective principale: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și, desigur, solidaritate între generații.

300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.

Investițiile reprezintă motorul creșterii economice. Guvernul are în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai.

Pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor Guvernul are în vedere o schemă de sprijin dedicată. 300 de milioane de lei vor fi direcţionate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie. Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, se pune în aplicare un mecanism de sprijin, prin care va fi acordată o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje – astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

Se aprobă astfel, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă pentru fondurile care vor fi alocate de la bugetul de stat şi, în două săptămâni, un alt act normativ, o altă ordonanţă de urgenţă, pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE.

Două măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă: angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, vine prin Programul SURE din fonduri europene.

Continuarea Programului Kurzarbeit de la 1 mai 2022.

Sprijin pentru agricultura României. Măsurile de susţinere a agriculturii, domeniu strategic pentru ţara noastră reprezintă un rol esenţial pentru guvern şi coaliţia de guvernare. Vor beneficia de aceste măsuri fermierii, IMM-urile din sectorul agricol şi industria agroalimentară.

Guvernul alocă 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Fermierii care procesează produse agricole în ţară vor beneficia  de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu data de 1 iunie.

300 de milioane de euro grant, capital de lucru pentru fermierii români; termen – 30 iunie, dată la care trebuie să fie încheiate contractele de finanţare.

Salariul minim în agricultură şi industria alimentară: 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, va fi aprobat săptămâna viitoare în Parlament.

Se capitalizează cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ „Unirea”, integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat.

În domeniul social, sprijinul pentru cetăţenii României urmăreşte protejarea acestora de creşterea preţurilor. Pachetul oferă următoarele soluţii: un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta în vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru: familii cu el puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. Valoarea totală a pachetului: 33 de milioane de euro. De toate aceste măsuri vor beneficia aproximativ 4,7 milioane de români.

200 de lei în plus la salariul minim creștere voluntară, iar pentru acești 200 de lei nu vor fi percepute taxe.

Valoarea tichetelor de masă crește cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.

De asemenea, se dublează norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoarea totală, aproximativ 270 de milioane de lei.

Pentru Protecția Copilului se vor majora drepturile acordate copiilor din sistemul de protecție specială, inclusiv ale celor cu dizabilități care se află în acest sistem, precum și mamelor din centrele maternale. Vor beneficia aproximativ 47.000 de copii. Valoarea totală a pachetului de sprijin este de aproximativ 86 de milioane de lei. Alocația zilnică de hrană crește de la 12 lei, cât este acum, la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, funcție de vârsta copilului. Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, alocația lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Sprijin pentru familiile României. Guvernul României va implementa politici publice de creștere a natalității, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Se va extinde numărul persoanelor care pot aplica pentru un astfel de program de la 300 la 5.000, în anul 2022. Valoarea totală a programului este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Sprijini pentru tineri. Valoarea totală este de aproximativ 500 de milioane de lei pentru întreg programul.

Anul 2022 este Anul Tineretului în Uniunea Europeană și în România. Guvernul are în vedere următoarele. Programul pentru tinere familii – credit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporție de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe. Programul Național Student Invest – credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporție de 80%, garantat de către stat pentru taxe de studii, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești.

# SprijinpentruRomânia