În 2023 se împlinesc 111 ani de istorie a documentului de călătorie românesc, 15 ani de biometrie de la lansarea primului paşaport electronic românesc, care se află deja la a III-a generație.
Pașaportul românesc are o istorie care acoperă mai mult de un secol și a evoluat de la o „cărticică mică portativă”, așa cum era descris în anul 1912 în cuprinsul „Legii asupra pașpoartelor”, la documentul electronic pe care astăzi peste 6,5 milioane de cetățeni români îl poartă în călătoriile lor.
Un ambasador al digitalizării, garant al identității și autenticității, pașaportul electronic românesc face dovada legăturii de încredere cu statele lumii, prin faptul că permite intrarea fără viză în 176 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 17 (din 199 de pașapoarte evaluate) pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index.
Cu această ocazie, dorim să informăm cetățenii că, începând din data de 20 martie 2023, serviciul de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte va emigra pe HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne (https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta), platformă ce va constitui nucleul digitalizării serviciilor publice electronice prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne și care, în viitor, va putea fi utilizată și pentru efectuarea programărilor pentru serviciile prestate de celelalte structuri ale ministerului.
Noul serviciu de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte va fi disponibil și fără autentificare, introducând posibilitatea de a efectua o programare începând cu ziua curentă. Cetățenii vor avea la dispoziție noi forme de comunicare prietenoase și facile (de exemplu, serviciul de notificare prin e-mail și verificarea programării).
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”În anul 2022, volumul activităților desfășurate la nivelul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Botoşani a fost unul ridicat. Atipic pentru anul 2022 a fost începutul lunii martie, de când numărul solicitărilor de pașapoarte a început să crească exponențial pe fondul conflictului armat izbucnit în apropierea județului Botoșani.
În perioada 01.01.– 31.12.2022, au fost înregistrate un număr de 44.598 cereri de eliberare a pașapoartelor, fiind emise un număr de 37.357 pașapoarte, totodată un număr de 28 cereri pentru eliberarea unui nou pașaport, au fost respinse în această perioadă, pe motiv de neîndeplinire a condițiilor cerute de lege, în toate aceste cazuri respingerea fiind comunicată operativ solicitanților la domiciliu.
Le mulțumesc angajaților Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Botoşani pentru progresele înregistrate în procesul de modernizare, profesionalismul și dedicarea de care dau dovadă pentru a oferi acest serviciu public botoșănenilor și nu numai. Îi felicit pentru aceste realizări, îi asigur de întreaga mea susținere și le doresc multă putere de muncă! Le doresc tuturor românilor să se bucure în siguranță de posibilitățile nelimitate pe care acest document de călătorie le oferă.
La mulți ani pașaportului românesc!”