Ziua Protecției Civile – 28 februarie 2024

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a participat, astăzi, la manifestările organizate la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu ocazia Zilei Protecției Civile.

La sediul ISU Botoșani, a avut loc un ceremonial militar în cadrul căruia s-au citit mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de Zi pe Unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.

Sorin Cornilă: ”Sărbătorim astăzi Ziua Protecției Civile, prilejul perfect să ne gândim la oamenii care înseamnă de fapt Protecția Civilă în România, să le apreciem munca, rezultatele, sacrificiile.

Desigur, vorbim de un sistem, care și-a dovedit eficiența, vorbim de resurse materiale și de resurse umane. Oameni dedicați, care coordonează și care intervin în situații dificile și complexe.

Reprezentați prima linie de apărare a botoșănenilor în situații de urgență, iar eu ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani mă bazez pe priceperea și profesionalismul dumneavoastră, la fel ca cetățenii județului nostru.

Protecția Civilă reprezintă un efort colectiv și permanent al pompierilor, specialiștilor în protecție civilă, medicilor, asistenților, paramedicilor, piloților, salvamontiștilor, voluntarilor, autorităților locale și al cetățenilor.

Întreaga activitate susținută de specialiștii în situații de urgență dedicată protecției cetățenilor merită tot respectul și admirația noastră. Pentru că, provocările în activitatea salvatorilor nu se termină niciodată.

Apreciez în mod deosebit acțiunile de informare și educare preventivă inițiate, organizate și realizate permanent de specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani. Și nu doar eu ci și botoșănenii.

Dovadă și acțiunile de informare și educare preventivă organizate de ISU Botoșani în perioada 26 februarie – 04 martie – „Săptămâna Protecției Civile”.  Aceste activități de zi cu zi asigură îndepărtarea unor pericole și contribuie la consolidarea solidarităţii civice şi sociale.

Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și vă doresc să vă întoarceți cu bine din misiuni! Vă mulţumesc pentru responsabilitatea civică de care aţi dat mereu dovadă!

Cinste salvatorilor botoșăneni!”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie –  Ziua Pompierilor din România.

Particularitatea a apărut în urmă cu 20 de ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 91 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, urmând ca pe 13 septembrie, 176 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.