Informare de presă, 4 martie 2022

Angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt în continuare alături de cetățenii ucraineni. Prin toate acțiunile desfășurate, polițiștii de frontieră, pompierii, jandarmii și polițiștii întind o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

Astăzi, de la ora 08.00 la 20.00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au intrat în țară 1.172 persoane și 308 autoturisme. Dintre acestea, 58 persoane au declarat că rămân în județul Botoșani, iar ceilalți că sunt în tranzit.

În același interval orar, prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, au intrat în țară 1.062 cetățeni ucraineni și 170 mijloace de transport.

Polițiștii și jandarmii verifică identitatea persoanelor care se oferă să transporte cetățeni ucraineni spre diferite locații (cazări temporare, gări, autogări, aeroport).

Totodată, la nivelul județului Botoșani, în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca funcționează două puncte de comandă pentru soluționarea operativă a tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

În apropierea acestora, au fost amenajate spații pentru reprezentații societății civile care doresc să sprijine cetățenii care trec frontiera, cu apă, alimente, medicamente și produse de primă necesitate.

De asemenea, două echipaje SMURD sunt pregătite să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91, care aparțin Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Totodată, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului  funcționează un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale.

Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link 🔎 https://bit.ly/3K1mb3s poate fi accesată de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.

Mulțumim societății civile care s-a implicat și continuă să se implice voluntar în ajutorarea celor în nevoie.

Informații suplimentare

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

💊În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

✅Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

🏥În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.