Informare de presă, 7.03.2022

Angajații Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile de sprijin a cetățeniilor ucraineni.

Prin toate acțiunile desfășurate, polițiștii de frontieră, pompierii, jandarmii și polițiștii întind o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

De aseară, de la ora 20.00, până astăzi dimineață, la ora 08.00, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut și Stânca au intrat în țară 2 311 persoane și 465 autoturisme. Dintre acestea, 30 persoane au declarat că rămân în județul Botoșani, iar celelalte sunt în tranzit.

La ora 08.00, în spațiile de cazare amenajate pe raza județului Botoșani de către autorități erau cazate peste 511 de persoane sosite din Ucraina.

Menţionăm că a fost suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor de călătorie și se lucrează la capacitatea maxima a punctelor de trecere a frontierei.

De asemenea, au fost intensificate măsurile de control la frontieră, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate și s-a întărit cooperarea cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun, în situații impuse, a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.

Încursul zilei de ieri, pompierii aflați în cele două puncte de trecere a frontierei au asigurat transportul a 49 de persoane sosite în România, la locurile de cazare.

Tot ieri, paramedicii SMURD prezenți în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut au acordat primul ajutor medical pentru doi copii de cinci, respective 10 luni, care prezentau cu dureri abdominal și febră. Ulterior, aceștia au fost preluați de echipajele SAJ și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

O femeie de 67 ani, care a intrat în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca și prezenta contuzii, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91, care aparțin Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale.