Informare de presă, 6 martie 2022

Și astăzi polițiștii de frontieră, pompierii, jandarmii și polițiștii au fost alături de cetățenii ucraineni. Prin toate acțiunile desfășurate,  întind o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

În ultimele 12 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut și Stânca au intrat în țară peste 2426 persoane și 605 autoturisme. Dintre acestea, 26 persoane au declarat că rămân în județul Botoșani, iar celelalte sunt în tranzit.

La ora 18.00, în spațiile de cazare amenajate de autorități pe raza județului Botoșani erau disponibile 1300 de locuri de cazare.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91, care aparțin Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Apreciem efortul fiecăruia pentru a acorda sprijin în gestionarea acestei situații. Vă adresăm rugămintea să ne ajutați, în continuare, să identificam nevoile reale ale locurilor unde sunt cazați oaspeții noștri. Resursele avute la dispoziție sunt vitale și trebuie să fie gestionate eficient.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale.

Prefectul județului Botoșani, s-a deplasat astăzi în cele două Puncte de Trecere a Frontierei, Stânca și Rădăuți-Prut, precum și la spațiile de cazare temporară a refugiaților din Ucraina, din localitățile, Ștefănești, Paltiniș (Horodiștea) și Darabani.

Informații suplimentare

În vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși, la cerere, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți, în conformitate cu prevederile art 125, alin. 2) din ROFUIP.

Pentru elevii ucraineni care doresc să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării.

Elevii ucraineni vor beneficia de cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale.

https://www.edu.ro/inscriere_elevi_ucraineni_scoli_RO

#misiunipermanente   #solidaritatefaragranite   #RomaniaStandsforUkraine