Informare de presă, 9 martie 2022

155 de polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Instituției Prefectului Judeţul Botoşani au fost astăzi, alături de cetățenii ucraineni care au ajuns pe teritoriul județului Botoșani. Prin toate acțiunile desfășurate, au întins o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

În ultimele 12 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut și Stânca au intrat în țară 1.195 persoane și 454 autoturisme.

La ora 18.00, în spațiile de cazare amenajate de autorități pe raza județului Botoșani erau disponibile 1.422 de locuri de cazare.

100 de persoane au fost transportate cu microbuzele ISU Botoșani, Timiș și Vrancea de la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca la gările Botoșani și Burdujeni (Suceava) și la spații de cazare din Darabani, Ștefănești și Botoșani.

În continuare, în cele două puncte de trecere a frontierei sunt prezente echipaje SMURD pentru acordarea de ajutor medical, la nevoie.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, s-a deplasat astăzi în județ, unde a vizitat centrele de cazare temporară a persoanelor venite din Ucraina, din localitățile, Săveni, Avrămeni, Manoleasa și Mihălășeni și Punctul de Trecere a Frontierei Stânca.

”M-am deplasat și astăzi în județ, așa cum am făcut în toată această perioadă, pentru a putea avea o imagine exactă a situației. În proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Stânca am reorganizat modul cum se oferă asistență și suport persoanelor sosite din Ucraina. De aceste lucruri se ocupă pompierii, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, dar și voluntari. Depunem toate eforturile necesare zilnic și acționăm pentru a putea controla situația. Dovadă și faptul că nu au fost semnalate situații deosebite. Îi rog pe botoșăneni să se informeze doar din surse oficiale și să facă diferența dintre un zvon și o informație oficială,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

În zona de tranzit de la Stânca, pompierii au amenajat într-un cort locuri de servit masa.

S-au amplasat 12 bănci cu șase mese. Suplimentar, s-a instalat un proiector și un balon de iluminat (asigură iluminatul pe întreaga zonă unde sunt amplasate corturile), pe lângă sistemul de iluminat instalat de autoritățile locale.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756.19.27.37, 0756.13.13.98 și 0756.05.55.91, care aparțin Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale.

#misiunipermanente #solidaritatefaragranite #RomaniaStandsforUkraine