Prefectul Dan Nechifor ”Un Institut de Medicină Cardiovasculară în Moldova este mai mult decât necesar”

Prezent la Iași, la evenimentul ”Împreună pentru Inima Moldovei”, organizat de Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardio-Vasculare ”Prof. Dr. George I.M.Georgescu” și Comuna Miroslava, prefectul Dan Nechifor a transmis că și de la nivelul județului Botoșani este susținut și văzut ca esențial un proiect ce-și propune realizarea unui nou institut regional dedicat afecțiunilor cardiace.

”Specialiștii din cardiologie sunt puțini și superaglomerați la nivelul județului Botoșani. Ani la rând botoșănenii au avut de suferit din această cauză, făcându-și programări cu luni de zile înainte, căutând de multe ori clinici și spitale din alte județe. Un Institut de Medicină Cardiovasculară în Moldova este mai mult decât necesar, pentru că ar salva vieți, ar veni cu soluții și echipamente moderne și axate pe acest tip de afecțiuni, ar prelua din tumultul de pacienți ce nu-și găsesc remediul și specialiștii la ei acasă.”, este de părere prefectul Dan Nechifor.

Evenimentul de la Iași a avut loc joi dimineață, cu participarea nu doar a specialiștilor din domeniu, ci și cu reprezentanți ai administrației publice din întreaga Moldovă ce au răspuns invitației adresate de recunscutul Prof. Dr. Grigore Tinică, președintele Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară și managerului Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. I.M.Georgescu” din Iași. Instituția pe care o conduce Tinică funcționează acum în spațiul Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, unitate ce nu mai face față solicitărilor din partea pacienților. Deservind 5,5 milioane de locuitori din 8 județe situate în N-Estul și S-Estul țării, acesta este obligat să facă față la de trei ori mai mulți pacienți decât restul spitalelor din țară, respectiv 42 de locuitori la un pat de spital.

Investiția pentru noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) ar avea o valoare aproximativă de cca 350 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. Suprafața totală ar fi de 12 ha localizate pe teritoriul comunei Miroslava. Capacitatea institutului ar putrea fi de 450 de paturi, iar serviciile furnizate ar fi ”comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă.”, așa cum au anunțat inițiatorii proiectului la întâlnirea menită să prezinte importanța noului institut atît reprezentanților societății civile cât și decidenților politici. Cei prezenți au semnat un angajament pentru susținerea construirii IRMC, ca o garanție a voinței comune necesare pentru costruirea noului institut.

 

 

Cancelaria prefectului