Prefectul județului Botoșani s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Sindicatului IMPACT

Astăzi a avut loc, în fața Palatului Administrativ, o acțiune de protest organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, ca urmare a nemulțumirilor privind drepturile asistenților personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, i-a invitat pe reprezentanții sindicatului la dialog și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României.

Motivele principale ale protestului sunt:

  • Eliminarea unei categorii profesionale defavorizate – asistenți personali – din grila de salarizare privind familia ocupațională sănătate și asistență socială aprobată prin OUG nr. 19/2024 în mod discreționar și discriminatoriu, pentru a nu beneficia de majorare salarială și recunoașterea sporului de vechime!
  • Decizia nr. 23/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a eliminat abuziv dreptul asistenților personali la spor pentru condiții de muncă, chiar dacă aceștia îngrijesc persoane încadrate în grad de handicap grav! O mare discriminare între asistenții personali care nu beneficiază de nici un spor pentru condiții de muncă și salariații din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități care beneficiază de spor de condiții de muncă de până la 50%, chiar dacă îngrijesc aceeași categorie de beneficiari iar riscurile sunt aceleași!
  • Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct toate categoriile de salariați iar efectele ei cumulate determină o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. În acest context economic, asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav sunt în risc de sărăcie împreună cu persoanele vulnerabile din îngrijire, având un venit sub limita unui trai decent atât pentru ei, persoana vulnerabilă și familia proprie.

 

Sorin Cornilă: ”Îmi pare rău să aud despre aceste inechități și nedreptăți pe care le reclamați dumneavoastră, vă asigur de tot sprijinul meu pentru a transmite mesajul către ministerele de resort și îmi doresc ca vocea dumneavoastră să fie auzită. Înțeleg și cred că și statul român înțelege foarte bine activitatea dumneavoastră și necesitatea pentru beneficiarii care sunt deserviți de asistenții personali, chiar dacă fac parte din familii sau nu. Voi transmite către Ministerul Muncii memoriul dumneavoastră și vom face și noi la Instituția Prefectului o sinteză despre ce am discutat astăzi. Din partea mea aveți tot sprijinul pentru a duce mesajul mai departe, sunt convins că este înțeleasă necesitatea asistentului personal, la nivelul ministerelor de resort, cred că Guvernul României pe care-l reprezint are o strategie în acest sens, în același timp vă încurajez ca împreună cu sindicatul la nivel național să purtați discuții la minister, să programați întâlniri prin care să faceți cunoscute toate aceste aspecte. La nivel de administrație locală, sunt fonduri prin PNRR, sunt proiecte accesate, este adevărat, nu s-au accesat așa cum ne-am dorit noi, pentru aceste centre care să deservească beneficiarii cu nevoie speciale, dar o strategie este. Nu este totul perfect, așa cum ne-am dori cu toții, dar prin dialog, putem găsi soluții întotdeauna. Eu am toată disponibilitatea și vă aștept oricând să discutăm și apelați dacă vă pot sprijini, prin natura funcției mele, într-o acțiune la ministere, la secretari de stat. La nivel local, dacă ține de mine, dacă este vreo chestiune și mă implică, vă asigur de tot sprijinul meu.”