Rezultatele controalelor efectuate ieri în 4 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice

În această dimineață, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat o ședință de analiză a rezultatelor verificărilor efectuate, ieri, 10 iulie 2023, la 4 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, de pe raza județului Botoșani.

La ședința de lucru au participat reprezentanți ai următoarelor instituții și autorități:

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani

-Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani

-Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani

-Direcția de Sănătate Publică a Județului Botoșani

-Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani

-Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

În urma verificărilor efectuate ieri au fost identificate mai multe probleme:

  • încălcare norme prevenire/stingere incendii
  • produse alimentare neetichetate corespunzător
  • alimente congelate neetichetate care aparțineau personalului ; existența unui biocid TP1 cu termen de valabilitate expirat
  • nereguli pază și securitate, lipsă  documente specifice, lipsă sistem de alarmare și control acces, în analiză  documente ridicate
  • neasigurare instruire adecvată în domeniul SSM pentru lucrătorii din centrele rezidențiale, lipsă evaluare riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională, plan de prevenire și protecție, instrucțiuni proprii, lipsă evidență timp de muncă, Control medical periodic neefectuat
  • schimbare Autorizație de funcționare pentru obiectiv cod CAEN 5590 , depășirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licența de funcționare.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate mai multe sancțiuni, 21 de avertismente și 15 amenzi în valoare de 144.800 lei, totodată au fost dispuse măsuri pentru intrare în legalitate.

 

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Trebuie să asigurăm condiții normale de viață beneficiarilor acestor centre, care trebuie să beneficieze de tratamente de calitate, adecvate propriilor nevoi. Scopul acestor verificări este de a urmări respectarea drepturilor beneficiarilor de servicii sociale din aceste centre și respectarea legislației în vigoare.”

Verificările se efectuează în baza atribuţiilor specifice fiecărei instituții, în perioada  10.07.2023-16.07.2023, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani.

La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate, destinate persoanelor vârstnice, destinate persoanelor adulte cu dizabilități și destinate copiilor.