Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a participat astăzi la ședința de lucru organizată de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, cu ocazia lansării la Botoșani a campaniei ”Detector pentru viață”.
500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de pregătire a populației.
Aceasta se adresează persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.
Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenire a riscului de incendiu, E.ON și Delgaz Grid au donat, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a fi distribuite, gratuit, către familii din mai multe zone din țară, inclusiv în județul Botoșani.
Campania își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Eforturile permanente ale Structurilor MAI sunt pentru siguranța cetățenilor, în particular ale salvatorilor de la ISU sunt pentru salvarea vieților și a bunurilor. O modalitate prin care realizați asta o reprezintă sistemele de detecție, care și-au dovedit utilitatea cu succes, anul trecut când am avut un incident la o școală din Municipiul Botoșani. Sistemul a funcționat, a dat alarma, iar personalul unității de învățământ și autoritățile au acționat impecabil.
O altă componentă de prevenție o reprezintă Planul județean de pregătire a populației pentru situații de urgență, cu ajutorul căruia ne pregătim pe noi și populația.
Campania de informare preventivă și de pregătire a populației „Detector pentru viață” este parte componentă a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenire a riscului de incendiu. Unul din scopurile acestei campanii îl reprezintă puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să achiziționeze astfel detectoare. Am convingerea că această campanie va salva vieți.
În calitatea mea de prefect și de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vă felicit pentru întreaga activitatea, pentru buna colaborare și pentru realizarea acestei campanii.
Sunt convins că prin prevenție, cu ajutorul campaniilor de informare, au fost evitate multe tragedii. De aceea trebuie să continuăm, pentru că aceasta este menirea dumneavoastră, să salvați vieți.
Vă mulțumesc!”
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.