Se circulă internațional prin Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – Diakivti

În ultimele 22 de ore, prin PTF Racovăț – Diakivti au intrat în România, 36 de cetățeni ucraineni și au ieșit din țară 31.

Vineri, 10 februarie 2023, în prezenţa șefului Cancelariei prim-ministrului României, domnul Mircea Abrudean, ministrului în Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei, Oleg Nemcinov și șefului Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii Ucrainei, domnul Mustafi Masi Naiema a avut loc redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Ucraina.

La activitate au participat consulul României la Cernăuți, doamna Irina Stănculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Gheorghe Sorescu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor, domnul Irinel Ionel Scrioșteanu, preşedintele Autorităţii Vamale Române, domnul Bogdan Mihei, adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor principal de poliție Liviu Bute, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale de pe teritoriul ambelor state.

Din delegația ucraineană au mai făcut parte Prim Locțiitorul Șefului Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei general-maior Nikiforenko Volodimir Stepanovich și șeful Detașamentului de Grăniceri nr. 31 colonel Romanchuk Mykola.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti funcţionează în subordinea ITPF Iași şi este deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, cu program de funcționare permanent.

Punctul de trecere beneficiază de două artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Noul punct de frontieră se alătură celor 5 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Ucraina, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Ucraina.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Lungimea frontierei României cu Ucraina este de 694,4 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Ucraina au fost tranzitate, în acest an, atât pe intrare, cât şi pe ieşire de peste 4,2 milioane cetăţeni români şi străini.

PTF Racovăț (România) – Diakivti (Republica Ucraina) se află situat în localitatea Racovăț, jud. Botoșani şi are corespondent pe teritoriul Republicii Ucrainei localitatea Diakivti.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a funcționat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei prin care s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internațional a trei puncte de mic trafic (Ulma, Vicovu de Sus și Racovăț), operaționalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standarde corespunzătoare și a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.

Administratorul punctului este Direcția Regională Vamală Iași.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă: ” 𝐒-𝐚 𝐫𝐞𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐓𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐅𝐫𝐨𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐜𝐮 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐑𝐚𝐜𝐨𝐯𝐚̆𝐭̦ – 𝐃𝐢𝐚𝐤𝐢𝐯𝐭𝐢

O veste bună, în primul rând pentru localnicii din Racovăț și Diakivti, care se pot vizita, din nou, după 13 ani. Cele două comunități au făcut până în 1940 parte din aceeași localitate, Probota.

Astăzi, primii vizitatori au intrat deja în România prin PTF Racovăț – Diakivti, în drum spre familiile lor.

Sunt convins că acest punct vamal poate contribui la dezvoltarea economică a județului Botoșani, facilitând comerțul și relațiile comerciale, poate contribui și la dezvoltarea infrastructurii și va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre români și ucraineni.

Este nevoie de o analiză imediată de context și de oportunitate din partea autorităților județene pentru a include acest punct de trecere în strategia de dezvoltare a județului, cu obiective și acțiuni concrete care să producă efecte economice pentru județul Botoșani!”