Ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani – 31 ianuarie 2024

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a prezidat astăzi Ședința Colegiului Prefectural al județului Botoșani care a avut loc în Sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ.

În debutul ședinței, prefectul județului Botoșani a anunțat modificarea componenței Colegiului Prefectural.

Sorin Cornilă: ”Vă informăm că până la desemnarea/împuternicirea unui șef la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, domnul comisar șef de poliție Constantin Narcis Ivolschi va asigura comanda serviciului.”

S-a intrat apoi pe ordinea de zi a ședinței, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat și propus spre aprobare Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Tematicii orientative a ședințelor Colegiului Prefectural al Județului Botoșani în anul 2024.

Ședința a continuat cu prezentarea de către domnul Valentin POPA – director executiv, Direcția Județeană de Statistică Botoșani a rezultatelor definitive ale Recensământului Populației și Locuințelor Runda 2021.

Sorin Cornilă: ”Cred că ar trebui să ne întrebăm cu toții, după ce facem o analiză a acestei prezentări a rezultatelor definitive a recensământului populației, de ce am ajuns în situația în care am pierdut aproximativ 20.000 de rezidenți. Uitându-ne la structura populației după nivelul de educație reiese faptul că tinerii pleacă din județul Botoșani, cu precădere din Municipiul Botoșani și nu se mai întorc. 17.000 de persoane pierdute de Municipiul Botoșani în ultimii 10 ani de zile, în condițiile în care media de vârstă a crescut și structura populației după nivelul de educație a scăzut ca procent, 8,5%. Sperăm să întoarcem această descreștere prin acțiunile noastre a tuturor. Uitându-ne la nivel național, la nivel european, tendința este de urbanizare și făcând analiza acestor rezultate, la noi este exact invers. Tinerii după ce pleacă la studii universitare nu mai revin la Botoșani, avem un grad foarte mic de retenție al tinerilor plecați la studii. Aceasta este o problemă de bază.”

În continuare, domnul comisar şef de poliţie Constantin Narcis Ivolschi – șef al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani a prezentat Raportul de Activitate a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră în realizarea controlului frontierelor.

Materialele prezentate sunt publicate pentru consultare/informare pe site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Botoșani:

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/colegiul-prefectural/