Exercițiu: misiuni de salvare în cazul unui incendiu de pădure

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Ugență Botoșani, a aprobat scenariul și a participat astăzi la desfășurarea unui amplu exercițiu cu forțe și mijloace în teren, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Conform scenariului, din cauza vântului puternic, un foc aprins într-o gospodărie de lângă pădure s-a extins la fondul forestier. Zece persoane care cautau obiecte vechi, folosind detectoare de metale, s-au rătăcit, iar cinci voluntari
s-au intoxicat cu fum. Unul dintre detectoriști a descoperit un elemente de muniție.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, prezidată de prefectul județului, Sorin Cornilă, s-au luat măsurile necesare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii de pădure.

Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru limitarea propagării flăcărilor, în timp ce polițiștii de frontieră au verificat existența unor focare izolate cu ajutorul unei drone. La fel ca în situațiile reale, salvatorii au acționat pentru evacuarea și acordarea primului ajutor calificat voluntarilor intoxicați cu fum, dar și pentru căutarea-salvarea celor zece persoane rătăcire, împreună cu polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, angajații ocolului silvic și cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești.

Pirotehnicienii au ridicat muniția rămasă neexplodată, în timp ce polițiștii au întreprins activități de căutare a persoanei care a provocat incendiul.

”Exercițiul de astăzi are rolul de a perfecționa deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în cazul unui incendiu izbucnit la fondul forestier și verificarea modului de cooperare între structuri. ISU Botoșani organizează exerciții periodic, fac parte din planul de  pregătire. Felicitări tuturor salvatorilor botoșăneni pentru modul cum au pus în aplicare procedurile de lucru și pentru seriozitatea de care dau dovadă, apreciez munca lor și știu că ne putem baza pe ei” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Exerciţiul, la care au participat reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a tuturor forţelor implicate.

La exercițiu au participat forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Direcției Silvice Botoșani, Ocolului Silvic Darabani – districtul nr. 1 Alba, cantonul silvic nr. 2 Alba, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Hudești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești.