Ședința Comisiei de Dialog Social Botoșani – 30 octombrie 2023

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a prezidat astăzi ședința Comisiei de Dialog Social, în calitate de președinte.

La ședința care a avut loc în Sala ”Ștefan Luchian” din Palatul Administrativ au participat, Tiberiu Manolache, suprefectul județului Botoșani, Cătălina Acatrinei, directorul Cancelariei prefectului, Silviu Chițan, consilier Instituția Prefectului Județul Botoșani, Anca Apăvăloaie, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Daniela Lozneanu, Inspector Şef  Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Bogdan Suruciuc – Inspector Școlar General – Inspectoratul Școlar Județean Botoșani,  Daniel Bulboacă, Preşedinte CNS Cartel ALFA – filiala Botoşani,  Florin Egner, Preşedinte filiala CNIMMR, Vasile Chiru, Președinte – B.N.S. – filiala Botoşani, Daniela Neamțu – Președinte filiala Concordia.

Tema principală de discuție a fost reprezentată de acțiunile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani în sprijinul tinerilor NEETs.

Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani a prezentat un material despre problematica tinerilor NEETs în județul Botoșani.

Potrivit Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare tânărul NEETs este o persoană cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională .

Agenții economici beneficiază de subvenții pentru fiecare loc de muncă creat pentru tinerii NEETs în sumă de 2.250 lei timp de 12 luni.

”Este important să înțelegem nevoile individuale ale acestor tineri și să le oferim sprijin personalizat pentru a putea să își construiască un traseu profesional. În luna noiembrie vom organiza la Instituția Prefectului – Județul Botoșani o întâlnire de lucru cu primarii din județ, cu asistenții sociali, reprezentanți ai AJPIS Botoșani, AJOFM Botoșani și sunt convins că vom reuși să găsim o procedură de lucru în beneficiul acestor tineri. Apreciez eforturile depuse de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani pentru asigurarea unui dialog permanent cu grupurile țintă și orientarea către noi activități și locuri de muncă. Ne dorim ca prin intermediul acestor proiecte, tinerii din județul Botoșani să se califice în diferite meserii, crescând astfel posibilitatea ca ei să-și găsească un loc de muncă.” a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă.