Ședințe de îndrumare a secretarilor generali ai UAT-urilor din județul Botoșani

Astăzi a avut loc ultima întâlnire din seria ședințelor de lucru cu secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani.

Alături de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, la întâlnire au luat parte Directorul Cancelariei Prefectului, Cătălina Acatrinei,  Secretarul General al Instituției Prefectului – Județul Botoșani, Mihaela Otilia Aroșoaie, consilierul juridic, Daniela Anghel, consilierul juridic, Petronela Gălușteanu și consilierul superior, Petrică Dorofteiu.

La ședința de îndrumare de astăzi au fost convocați secretarii generali ai comunelor Românești, Stăuceni, Suharău, Sulița, Știubieni, Trușești, Tudora, Ungureni, Unțeni, Vârfu Câmpului, Văculești, Viișoara, Vlădeni, Vorniceni, Vorona, Nicșeni și Călărași.

Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu: ”Ședințele de îndrumare de specialitate se desfășoară periodic, iar tematica sesiunilor este stabilită pentru a corecta și îmbunătăți concluziile controalelor pe care Instituția Prefectului le desfășoară cu regularitate la sediile primăriilor.

Temele abordate acoperă o serie de puncte majore privind activitatea secretarilor generali, precum și soluții privind îmbunătățirea acesteia. Urmărim indicatori care trebuie îmbunătățiți și facem demersurile pentru a realiza asta.

Toată activitatea noastră este în beneficiul botoșănenilor, de aceea permanent facem eforturi pentru a îmbunătăți procedurile de lucru. Secretarii generali ai UAT-urile au un volum mare de muncă, multe atribuții și în general își fac bine treaba, lucrurile trebuie îmbunătățite în ceea ce privește activitatea consiliilor locale și a consilierilor. Aceștia au fost aleși de botoșăneni pentru a-i reprezenta, doar că, pentru mulți consilieri locali activitatea se rezumă doar la a participa pasiv la ședințele de consiliu local. La fel ca botoșănenii și eu aștept mai mult de la ei. Iar pentru a îmbunătăți lucrurile vom face demersuri, conform atribuțiilor legale.”

Instituția Prefectului – Județul Botoșani a organizat, conform dispozițiilor prefectului județului Botoșani, Sorin Cornilă, seria de întâlniri de lucru cu secretarii generali ai celor 78 unități administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul județului Botoșani și Consiliul Județean.

Ședințele s-au desfășurat la sediul Instituției Prefectului în sala Ștefan Luchian conform unui grafic prestabilit pentru intervalul 12-22 iunie, la fiecare întâlnire participând, în medie, 17 secretari generali.

În cadrul întâlnirilor au fost dezbătute principalele aspecte legate de activitatea secretarilor generali și funcționarea consiliilor locale, reglementate de OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și potrivit atribuțiilor legale conferite de HG nr. 906/2020 privind punerea în aplicare ale unor prevederi ale Codului administrativ.