Ziua Drapelului Național marcată la Botoșani – 26 iunie 2023

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, a condus astăzi ședința tehnică de organizare a ceremoniei publice dedicate Zilei Drapelului Naţional al României.

Ulterior, s-a efectuat o vizită de lucru în Piața Tricolorului din Botoșani.

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Îi invităm pe botoșăneni să participe la ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Național, luni, 26 iunie 2023, la ora 11:30, în Piața Tricolorului. Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României. De aceea, le reamintesc conducerilor autorităților și instituțiilor publice din județ să nu uite de obligațiile ce le revin, conform Legii nr. 75 din 16 iulie 1994. Potrivit prevederilor legale, drapelul României se arborează permanent de către autoritățile și instituțiile publice, în forma, dimensiunile, modelul și intensitatea culorilor stabilite prin lege, atât pe edificiile în care își au sediul, cât și în interiorul lor, cu precădere în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sălile de protocol și în cele de festivități.”

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994 şi detaliat în Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001.

Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional.

Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.